Tot ce trebuie să știi despre un leasing
Mereu aceeași întrebare: am ales mașina, știu ce îmi doresc, dar…cum o cumpăr? Leasing auto, plata pe loc sau credit auto?
Dacă tinzi către prima variantă și ai nelămuriri în ceea ce privește leasingul, te putem ajuta cu câteva informații de bază.
Ce este leasingul?
Definiție – Conform DEX: “LEASING s.n. Sistem de finanțare a investițiilor, constând din închirierea de materiale, mașini și utilaje moderne de la societăți specializate.”
Ce înseamnă de fapt?- Înseamnă că firma de leasing va deține mașina, iar ție ți se vor da drepturile de utilizare, în schimbul unei plăți lunare.
Tipuri de leasing
Există două tipuri de leasing și îți vom da câteva detalii despre fiecare în parte:
- Leasingul financiar – după terminarea perioadei stabilite contractual, mașina va trece în proprietatea ta. Va trebui ca valoarea reziduală să fie achitată integral. Avantaje: vei putea deduce cheltuielile cu amoritizarea și dobânda. Dezavantaje: tu va trebui să achiti, pe lângă rata lunară de leasing, și plata taxelor, a asigurărilor, costul întreținerii și a reparațiilor.
2. Leasingul operațional – după terminarea perioadei stabilite contractual, mașina va ramane în proprietatea firmei de leasing și ești obligat să o returnezi. Avantaje: rate fixe, costul întreținerii și a reparațiilor vor fi achitate de firma de leasing (și în plus vei primi o mașina de schimb până e reparată a ta). Dezavantaje: dacă ți-a plăcut foarte mult mașina, va trebui să îți cauți același model și să optezi pentru varianta de leasing financiar sau să o achiți prin altă modalitate.
Despre mai multe detalii legate de cele două tipuri de leasing, citește articolul nostru Leasing auto AICI.
Procedura de acordare, condiții, acte necesare
Pentru a beneficia de leasing trebuie urmată o procedură destul de simplă. În cele mai multe cazuri durează doar câteva zile.
În primul rând trebuie să te orientezi către o firmă de leasing, dar ai de unde alege pentru că pe piața din Romania sunt firme cu experiență și servicii de top.
Așadar, care sunt condițiile?
Acestea diferă în funcție de încadrare: persoană fizica sau juridică, deci trebuie să ai în vedere următoarele:
- Veniturile tale să fie realizate în Romania
- Să nu ai restanțe la credite contractate până la momentul solicitării leasingului
- Să ai o anumită vârstă impusă de finanțator
- Dacă ai o firmă, să prezinți actele contabile din care să reiasă că societatea are capacitatea de a achita ratele
Actele necesare sunt, desigur, diferite în funcție de încadrare: fizic sau juridic. Detalierea pentru fiecare categorie în parte o poți citi AICI: sectiunea Acte Necesare
Și urmează întrebarea despre avans. Cât va fi? E valoare fixă sau procentuală din costul mașinii?
Asta depinde de firma de leasing. Ei vor impune o valoare, dar de cele mai multe ori aceasta poate fi negociată. Ce trebuie să ai în vedere? Cu cât avansul e mai mare, cu atât ratele vor fi mai mici.
Îți poți face o idee despre valoarea ratelor folosind calculatoarele de rate de pe site-urile firmelor de leasing. Dar repetăm, aceste calcule sunt pur orientative, valoarea exactă o vei afla direct de la consultantul firmei de leasing cu care vei negocia contractul.
Situații neprevăzute
Acum, știm că socoteala de acasă nu se potrivește întotdeauna cu cea din târg. Așadar pot aparea situații neprevazute: dacă nu mai poți plăti rata sau dacă poți rambursa înainte de termen?
Ce se întâmplă dacă nu mai poți plăti rata. Consecințele depind de faptul că realizezi din timp că nu o poți plăti sau nu plătești și te mai folosești de mașină până când leasingul ia măsuri drastice.
Așadar, în prima situație, dacă la plata unei rate îți dai seama că nu vei mai putea plăti următoarele rate, ia legătura cu firma de leasing și renegociază. Întotdeauna se vor găsi soluții: fie se acordă o perioadă de grație, fie se reeșalonează, fie vei preda mașina și vei ieși din relația contractuală cu firma de leasing. Evident, dacă ai citit contractul cu atenție, știi că e posibil să plătești totuși o valoare agreată inițial.
Dacă ești în a doua situație, după 90 de zile de la neplata ratei, mașina va fi recuperată de firma de leasing și vei fi acționat în instanță pentru recuperarea ultimelor rate neachitate. Este o situație neplăcută, așadar calculează bugetul pe termen lung foarte bine.
Există și o soluție alternativă: contractul tău de leasing poate fi preluat de o altă persoană sau societate, împreună cu mașina și ratele rămase.
Achitarea integrală a leasingului, înainte de expirarea contractului.
În general, acest lucru se poate face după o perioadă de minimum 12 luni de la semnarea contractului, adică să ai minimum 12 rate facturate. Urmează un calcul pentru achitarea anticipată (se are în vedere tipul dobânzii – fixă sau variabilă, valoarea reziduală, comisionul de rambursare), acestea fiind codiții pe care le agreați la semnarea contractului. Așadar, citește cu atenție contractul și ai în vedere orice schimbare neașteptată care poate apărea. Nu se știe niciodată.
Leasing pentru auto noi și rulate
Pentru orice autoturism cu o vechime maximă de 4 ani achiziționată prin WEBCAR primești leasing financiar în cele mai bune condiții prin parteneriatele nostre cu companiile de top de leasing auto din România.