Leasing financiar sau leasing operațional?
În ambele cazuri, proprietarul mașinii nu vei fi tu, ci firma de leasing va fi cea care deține mașina, iar ție ți se va transmite doar dreptul de utilizare.
Așadar, care este diferența dintre cele două?
Leasing financiar
În cazul leasingului financiar, la finalizarea perioadei contractuale și în urma achitării valorii reziduale, vei putea deveni proprietarul mașinii. În cazul în care dorești să schimbi mașina după ce intră în proprietatea ta, va trebui să te ocupi de revânzare.
Din punct de vedere contabil, la leasingul financiar mașina se înregistrează ca mijloc fix în contabilitatea ta. Vei putea astfel deduce cheltuielile cu amortizarea și cu dobânda (care ți se va factura de către firma de leasing împreună cu rata lunară). Practic, ratele se facturează cuprinzând principalul și dobânda, iar cheltuielile de utilizare a mașinii vor fi în grija firmei de leasing. Va trebui să ai totuși în vedere că ratele pot fluctua în timp, în funcție de modificarea cursului valutar.
La alegerea acestui tip de leasing trebuie să știi că tu ești responsabil pentru plata taxelor, a asigurărilor, pentru costul întreținerii și a reparațiilor. Deasemnea pot apărea modificări ale cheltuielilor (deși inițial ai făcut o anumită planificare) datorită unor creșteri neprevăzute de prețuri: majorarea taxelor, majorarea costurilor de service și întreținere etc.
În cazul în care mașina se defectează, atât timp cât va fi în service, va trebui să găsești o mașină de schimb, firma de leasing nefiind responsabilă de reparații.
Leasing operațional
În cazul leasingului operațional, la finalizarea perioadei contractuale, nu vei putea achiziționa mașina, ea rămânând în prorietatea firmei de leasing, fiind obligat să o returnezi.
Din punct de vedere contabil, la leasingul operațional, mașina se înregistrează ca mijloc fix în contabilitatea firmei de leasing. Valoarea ratei de leasing va fi cheltuială 100% deductibilă pentru client, iar ratele lunare constau din amortizare și beneficiu, fiind calculate în funcție de rulajul anual și de durata contractului.
Vei putea să faci o predicție reală în ceea ce privește costurile, deoarece:
- ratele sunt fixe, indiferent de modificarea valorii cursului valutar, a impozitelor și a taxelor, a costurilor de reparații
- nu e nevoie de avans
- dacă mașina se strică, firma de leasing se ocupă de reparații (deci tu vei avea costuri 0) și îți vor da o mașina de schimb să o folosești
- managementul mașinii (sau a flotei, dacă ai mai multe mașini) va fi în responsabilitatea firmei de leasing, iar pentru tine asta înseamnă iarăși un cost 0.
Leasingul operațional este o alegere foarte bună în cazul în care dorești să utilizezi eficient mașina și dorești să o schimbi rapid la finalul perioadei contractuale. Practic platești doar pentru ceea ce folosești efectiv, iar la final vei returna mașina fără a-ți face probleme legate de vânzarea către un nou proprietar.
Alegerea tipul de leasing pentru care optezi depinde de nevoile tale pe termen lung și de cât de des îți dorești să schimbi mașina cu un model nou.
Leasing pentru auto noi și rulate
Pentru orice autoturism cu o vechime maximă de 4 ani achiziționată prin WEBCAR primești leasing financiar în cele mai bune condiții prin parteneriatele nostre cu companiile de top de leasing auto din România.