Webcar-Romania-fun-facts-cars

19 lucruri mai puțin cunoscute despre mașini

Aproape toată lumea din societatea de azi deține o mașină sau cel puțin călătorește într-una în fiecare zi. Viața ar fi mult diferită fără ele și călătoria către destinații ar dura mult mai mult. Suntem norocoși să avem vehicule care vin în toate formele și dimensiunile, fiecare marcă și model având propriile caracteristici și particularități unice.
Dar, pe lângă utilizările practice ale unei mașini, sunt și o mulțime de fapte interesante și surprinzătoare despre care mulți oameni ar putea să nu le cunoască.
De la vremurile progresive ale primului automobil din lume până la cele mai rapide mașini de producție de pe planetă, există numeroase lucruri amuzante și ciudate despre mașini care au stârnit curiozitate și uimire chiar și celor mai aprigi pasionați de mașini.

De exemplu, știai că primul accident de mașină din lume a avut loc în Ohio City în 1891, în care a fost implicat faimosul expert James William Lambert? A lovit o rădăcină a unui copac, ceea ce a făcut ca mașina să piardă controlul și să se izbească de un stâlp.

Fie că ești un iubitor de mașini sau doar cauți niște trivialități captivante, lumea automobilelor este plină de fapte fascinante și povești bizare care așteaptă să fie descoperite.

Așadar, pune-ți centura și pregătește-te să explorezi lumea ciudată și minunată a mașinilor cu aceste fapte amuzante.

1. O femeie pe nume Mary Anderson a inventat ștergătoarele de parbriz în 1905

Când au fost create mașinile, nimeni nu s-a gândit la pericolele de a conduce în ploaie. Pur și simplu a fost rezolvată fie prin oprirea și ștergerea manuală a ploii, fie prin riscul de a conduce în ploaie și neputând vedea corect.

Webcar-Romania-fun-facts-cars
Într-o zi după ce s-a săturat că trebuie să se oprească tot timpul din cauza ploii, Mary Anderson a venit cu ideea genială a ștergătoarelor de parbriz.

2. Primul vehicul electric a fost creat în 1832 de Robert Anderson

Înainte să întrebi, Mary Anderson nu a fost căsătorită cu Robert Anderson. Robert Anderson a fost un inventator scoțian care a dezvoltat un cărucior alimentat de celule de alimentare primare nereîncărcabile.

Deci, de ce vehiculele electrice nu erau populare atunci?

Webcar-Romania-fun-facts-cars
În anii 1900 s-a presupus că mașinile pe benzină erau mai bune decât mașinile electrice, deoarece sunt mai ieftine, capabile să călătorească mai departe și, în general, mai bine decât un vehicul electric.
După analize din mai multe surse, se pare că adevăratul motiv, însă, a fost foarte diferit.
Cercetările sugerează că motivul a fost, de fapt, lipsa infrastructurii pentru a sprijini mașinile electrice, deoarece electricitatea nu era disponibilă în zonele rurale.

3. Inventatorul Cruise Control a fost orb

Ralph Teetor a fost un inginer și inventator care a devenit orb la vârsta de 5 ani în timp ce lucra cu un cuțit care i-a lovit accidental ochiul. Chiar dacă a devenit orb, Teetor nu a lăsat niciodată starea lui să-l definească, iar curiozitatea lui în industria auto a continuat să crească. Până la vârsta de 13 ani, Teetor lucra deja la afacerea sa de familie, Perfect Circle Corporation, unde mai târziu a devenit inginer principal.

Teetor a fost inspirat să creeze controlul vitezei de croazieră datorită obiceiului șoferului său de a-și varia viteza în funcție de faptul că vorbea sau nu. Acest lucru a creat inconsecvențe la volan și l-a enervat pe Teetor, așa că a dezvoltat controlul vitezei de croazieră, care mai târziu i-a deschis porțile pentru a prefigura tehnologii precum vehiculele autonome, navigația GPS, frânarea automată în caz de pericol și sistemele de asistență la banda.

4. Cea mai vândută mașină din toate timpurile este Toyota Corolla

Nu este surprinzător să vedem că Toyota Corolla este cea mai vândută mașină din toate timpurile, cu peste 43 de milioane de Toyota Corolla vândute din 1966! Așa este, există de peste jumătate de secol datorită cererii lor populare. În fiecare an, acesta continuă să fie îmbunătățit și dezvoltat pentru utilizatorii obișnuiți, motiv pentru care este atât de popular în întreaga lume.

Cel mai bine e să urmărești acest video ca să îți faci o idee despre evoluția Toyota Corolla

Istoria Toyota Corolla

5. 95% din durata de viață a unei mașini este parcata

Da, așa e, doar 5% din durata de viață a mașinii tale este petrecută pe drum. Asta pentru că cea mai mare parte a timpului este petrecut parcată peste noapte sau într-o parcare în timpul zilei, sau ar putea fi doar odihnă în weekend când nu mergi nicăieri și ai o duminică liniștită.

Este o idee grozavă să te asiguri că îți lași vehiculul într-un loc sigur, cum ar fi garajul sau undeva cu camere unde știi că mașina este în siguranță.

6. Este o infracțiune să conduci o mașină murdară pe care nu se vede numărul de înmatriculare

Șoferii care nu își spală mașina în mod corespunzător ar putea primi o amendă uriașă de 469 de dolari și pot pierde 3 puncte în Australia dacă plăcuțele de înmatriculare nu sunt afișate corect și curat.

Webcar-Romania-fun-facts-cars
De exemplu, în Singapore, dacă plăcuța ta de înmatriculare nu este la anumite standarde și nu este afișată corect, poți fi amendat cu până la 1.0001 USD și închisoare de până la 3 luni.
Cum-sa-eviti-aglomeratia-de-sarbatori Webcar Romania

7. Șoferul mediu își va petrece aproximativ 99 de zile din viață blocat în trafic

Este ceva la care de obicei nu ne gândim, deoarece stăm în trafic furioși, încercând să facem să dispară aglomerația din trafic, dar este un fapt dovedit că o persoană poate petrece până la 99 de zile din viață în ambuteiaje.

8. Peste 80 de milioane de mașini sunt produse în fiecare an

Potrivit Statista2, au fost produse aproape 80 de milioane de autovehicule la nivel mondial în 2022. Cel mai mare număr de vehicule din ultimul deceniu a fost între 2017-2018, cu aproximativ 97 de milioane de vehicule produse.

Webcar-Romania-fun-facts-cars
Nu e de mirare că traficul se înrăutățește! Cei mai mari producători de mașini și vehicule comerciale în 2020 au fost China, Japonia și Germania.
Webcar-Romania-fun-facts-cars

9. O mașină modernă de Formula 1 poate conduce cu susul în jos într-un tunel la 120 mph

Mașinile de F1 pot produce aproximativ 3,5G în viraje, ceea ce înseamnă că au suficientă forță aerodinamică pentru a conduce cu susul în jos într-un tunel.

Un alt fapt interesant despre mașinile de Formula 1 este că pot accelera de la 0 la 100 km/h și înapoi la 0 în mai puțin de 5 secunde.

Cea mai rapidă mașină de F1 măsurată în 2022 a fost de 251,7 km/h, în timp ce cea mai mare viteză înregistrată vreodată într-o cursă de F1 a fost de 272,5 km/h în 2016 la Marele Premiu al Mexicului.

Apropo de viteza…

10. Care este cea mai rapidă mașină din lume?

Există o mulțime de concurenți pentru cea mai rapidă mașină din lume și, pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește, crește viteza maximă.

În prezent, cea mai rapidă mașină cu motor pe benzină/combustie internă din lume este Koenigsegg Gemera, care atinge viteze de până la 399,12 km/h și poate atinge 0 până la 100 km/h în 1,9 secunde.
Cel mai rapid vehicul electric este Tesla Model S Plaid din 2022, care poate atinge o viteză de 100 km/h în 1,99 secunde și atinge o viteză de vârf de 321,87 km/h.
Webcar-Romania-fun-facts-cars

11. Cea mai mare amendă pentru viteză înregistrată vreodată a fost de 1,2 milioane USD

Amenzile uriașe pentru depășirea vitezei i-au fost acordate unui șofer elvețian prins depășind limita de viteză cu 170 km/h într-un sat suedez din regiunea Vaud în august 2010.

Webcar-Romania-fun-facts-cars
În Suedia, amenzile pentru depășirea vitezei sunt proporționale cu suma pe care o câștigă cineva.

Acest bărbat, care conducea un Mercedes SLS AMG, a trebuit să plătească o amendă de 1,2 milioane USD.

12. Prima amendă de viteză din lume a fost dat în 1902 pentru conducerea cu 13 km/h

Bărbatul în cauză se numea Walter Arnold care a condus “scandalos” cu de 4 ori peste limita care era de 2 km/h. A fost urmărit de un ofițer de poliție pe bicicletă pentru a ajunge din urmă vehiculul care conducea 13 km/h al domnului Arnold, pentru a-i emite prima amendă de viteză. A fost amendat cu 4 lire sterline (6,5 USD) – aproximativ 260 lire sterline sau 425 USD în banii de astăzi, din care 10 șilingi erau pentru taxa de viteză.

13. Ar dura aproximativ 6 luni pentru a ajunge pe Lună cu mașina

Imaginează-ți că poți să conduci până la Lună, o idee nebună! Teoretic, singura problemă, în afară de lipsa unui drum solid pe care să se circule, sau de faptul că nu există atmosferă sau aer respirabil și gravitate zero, ar fi găsirea unei benzinării pentru a alimenta… și poate o baie!

Webcar-Romania-fun-facts-cars
Bănuiesc că dacă teoretic am putea conduce până la Lună, atunci am conduce un Ford Meteor, Ford Galaxy, Vauxhall Astra… Sau poate un Nissan Pulsar.

14. Mașinile sunt formate din aproximativ 30.000 de piese

Cu atât de multe piese diferite într-o mașină, este greu pentru o persoană obișnuită să și le amintească pe toate. De aceea avem mecanici și tehnicieni care ne ajută să reparăm și să modificăm un vehicul în cazul în care trebuie făcute modificări.
Cele mai comune piese auto sunt cunoscute a fi bateria, motorul, farurile și plăcuțele de frână care pot fi verificate cu ușurință acasă pentru orice probleme și reparații.

Webcar-Romania-fun-facts-cars

15. Recordul mondial pentru cel mai mare kilometraj al vehiculului este de 4.890.992 de km

Un bărbat pe nume Irvin Gordan, care deținea un Volvo 1800S din 1966, a reușit să parcurgă aproape 5 milioane de km în 2014. Cu această distanță poți face aproape 120 de călătorii în

jurul lumii. Deci, care a fost secretul lui pentru a-și menține mașina în viață atât de mult timp?
Nu vom ști niciodată ce, dar știm că efectuarea unei verificări regulate de întreținere este esențială.

16. Dubai are cele mai rapide mașini de poliție din lume

Nu este surprinzător că Dubaiul a fost numit de Guinness World Records drept „Orașul cu cele mai rapide mașini de poliție din lume”. În flota lor este inclus un Bugatti Veyron pentru a numi doar una dintre mașinile lor.

Această mașină puternică are un motor cu 16 cilindri care produce 1.000 de cai putere, poate atinge viteze de până la 407 km/h și poate ajunge de la 0 la 100 km/h în doar 2 secunde și jumătate.
Așa că gândește-te din nou înainte de a încerca să depășești poliția din Dubai.
Webcar-Romania-fun-facts-cars

17. Este ilegal să trântești ușa unei mașini în Elveția după ora 22.00

O regulă bizară atunci când o auzi pentru prima dată, dar are sens, deoarece această lege este implementată după ora 22:00 pentru a nu deranja alte persoane, deoarece majoritatea vor dormi sau se vor odihni până la această oră.

Webcar-Romania-fun-facts-cars

18. Cea mai populară culoare de mașină din lume este albul

Pentru al 10-lea an la rând, albul a fost numit din nou drept cea mai populară alegere de mașină. Potrivit unui studiu, vehiculele colorate în alb au cu 10% mai puține șanse de a fi implicate într-un accident.

Și în cazul în care ești curios, culoarea mașinii cea mai puțin populară este violetul.

19. În Statele Unite, o mașină este furată la fiecare 45 de secunde!

Potrivit statisticilor de furt de mașini de la Statista3, în SUA au existat 268 de cazuri pentru fiecare 100.000 de persoane în 2021. Statisticile privind mașinile furate din Raportul anual Hot Spots al Biroului Național de Asigurări Crime (NICB) explică că aceasta echivalează cu peste 932.000 de furturi.

Webcar-Romania-fun-facts-cars
Mașinile au o istorie bogată și fascinantă, plină de distracție și fapte interesante care continuă să captiveze oamenii din întreaga lume. De la primul automobil creat de Karl Benz în 1885, până la mașinile electrice de înaltă tehnologie de astăzi, mașinile au parcurs un drum lung în ceea ce privește designul, performanța și tehnologia.

De asemenea, vehiculele au inspirat nenumărate opere de artă, literatură și muzică și au jucat un rol semnificativ în modelarea culturii și a modului nostru de viață. De la călătorii rutiere la curse, mașinile au devenit o parte integrantă a societății moderne și, fără îndoială, vor continua să ne capteze imaginația și să ne alimenteze pasiunile pentru generațiile viitoare.

În general, mașinile sunt mai mult decât un simplu mijloc de transport; sunt o sursă de inovație, creativitate și entuziasm care au puterea de a conecta oamenii de pe tot globul. Așadar, indiferent dacă ești un pasionat de mașini sau pur și simplu apreciezi impactul pe care l-au avut asupra lumii noastre, nu se poate nega că mașinile vor ocupa întotdeauna un loc special în inimile noastre și în cărțile de istorie.

Comandă-ți mașina acum.

Noi rezolvăm toate demersurile administrative
și ți-o aducem la cheie.

Articole asemănătoare