Festivalul Vinului Balcanic - Webcar Romania

Concursul Internațional și Festivalul Vinului Balcanic 2023

„Balkan International Wine Competition” este evenimentul care a avut loc la începutul lunii iunie 2023, într-un cadru de vis și o organizare impecabilă.
Festivalul Vinului Balcanic - Webcar Romania
Concursul Internaţional şi Festivalul Vinului Balcanic este la cea de-a XII-a ediţie și pentru prima dată s-a desfășurat în Romania.
Webcar Romania a avut deosebita onoare de a fi partener de mobilitate al festivalului și a fost prezent pe toată desfășurarea evenimentului.

La Castelul Teleki din centrul Transilvaniei, peste 1000 de vinuri din România, Grecia, Bulgaria, Serbia, Macedonia de Nord, Turcia, Italia, Republica Moldova și Ungaria au fost prezentate la eveniment.
Din partea Romaniei la competiție au participat peste 25 de producători de la cele mai renumite crame.
Printre acestea se numără Podgoria Lechinţa, Jelna, Liliac, Valea Ascunsă, Vie-Vin Lechința, și din zone cu lungă tradiție în viticultură – Teaca, Batoș sau Sântu etc.
Festivalul Vinului Balcanic - Webcar Romania
“Avem toate categoriile implicate în vin, de la producători de vin, de la oenologi, la comunicatori din vin, la scriitori de vin, la mari specialiști din vin, și aici m-aș referi la cei patru Master of wine pe care îi avem în concurs”., a declarat Horia Hasnaș, organizatorul concursului.
Festivalul Vinului Balcanic - Webcar Romania
Jurizarea a fost făcută de patru renumiți Masters of Wine din SUA, Germania, Marea Britanie, dar şi 20 de juraţi din Olanda, Danemarca, Polonia, Italia, Grecia, România.

Puțini știu cum se face jurizarea într-un concurs de acest fel. Robin Kick (USA), Master of wine descrie în câteva cuvinte ce se urmărește la evaluarea unui vin:

“Când jurizezi vinuri, încerci să valorifici experiența globală.”
“Încerci să găsești echilibrul între calitatea strugurilor, vrei o puritate cât mai bună. Să cauți echilibrul înseamnă, de exemplu, dacă guști un vin roșu, nu vrei un vin prea puternic, adică prea taninos, vorbind despre structura vinului. Trebuie să iei în considerare și varietatea, care trebuie să fie exprimată ca atare. De asemenea cauți tipicitatea vinului. Astfel de lucruri le urmărim.”
Festivalul Vinului Balcanic - Webcar Romania
Excursiile organizate în împrejurimi, la Colibița, Salina Turda, au impresionat concurenții și membrii juriului, făcând din participarea la acest eveniment o experiență completă. Pentru că, așa cum declara Horia Hasnaș, “am vrut să oferim în primul rând vizibilitate, o vizibilitate nu asupra vinului românesc neaparat, ci asupra României, în general. Am încercat să le ofer invitaților noștri un fragment de Transilvania. Nu i-am ținut numai în zona viticolă, pentru că nu ăsta era principalul meu interes. Au fost înnebuniți de frumusețea locurilor, de căldura oamenilor, de modul în care au fost primiți. Am încercat să le arăt ce e mai frumos în țara asta. Și cred că va conta, cu siguranță va rămâne ceva ce va fi dus mai departe. Până la urmă acesta a fost scopul meu în alegerea acestei zone.”
Deși de obicei vorbim despre mașini, de această dată am vorbit despre vin. Iar, așa cum ne recomandă prietenul nostru Constantin Trofin, “o mașina bună și un vin de calitate merg foarte bine împreună, dar, cu o condiție: Să nu vă bucurați de ele în același timp!”

Comandă-ți mașina acum.

Noi rezolvăm toate demersurile administrative
și ți-o aducem la cheie.

Articole asemănătoare