Alpine_A290_Webcar

Alpine A290_β

Alpine este o divizie subsidiară a grupului Renault, iar A290_β are la bază conceptul și caracteristicile Renault 5, mașina electrică de oras care urmează să apară pe piață în 2024.
Versiunea de producție a lui Alpine A290_ß urmează să fie lansată în 2024, iar caroseria Alpine va prelua forma mașinilor sport de la Renault. Numele – pronunțat A290 „beta” – este derivat din lumea jocurilor pe calculator, unde programelor de dezvoltare li se atribuie această etichetă, subliniind faptul că această mașină prezintă un model de producție care urmează să-și facă debutul în 2024.

Deși această mașină de spectacol A290_ß are la bază o platformă specială unică, care nu este diferită de cea a conceptului Renault R5 Turbo 3E prezentat anul trecut, versiunea de producție se va baza pe arhitectura CMF-B EV a companiei soră Renault, pe care A290 o va împărtăși cu viitorul Renault 5 hot hatch complet electric.

Cele două concepte împărtășesc o siluetă și o formă de bază asemănătoare, dar A290_ß oferă o “atitudine” și mai sportivă, datorită lățimii mai largi acoperite de caroserie voluminoasă. Vor fi roți de 20 de inch în anvelope Michelin personalizate (dar roțile de 19 inch vor fi standard la mașina de serie), o bară de protecție frontală adâncă care va fi dotată cu patru lumini cu logo Alpine și semnătura LED „X”, plus un spoiler spate mare, praguri laterale extinse și aripi la roși realizate dintr-un nou material din fibra de carbon foarte rezistent, cu o incrustație elegantă albastră.

Potrivit directorului de design Alpine, Antony Villain, caroseria lui A290 prezentat în mai 2023 este foarte asemănătoare cu cea care va fi dată în producție. Așteptați-vă la mai multe oglinzi exterioare convenționale și un tratament ușor diferit al detaliilor exterioare. Dar forma și poziția generală, partea din față și elementele de iluminare ar trebui să fie toate replicate atunci când modelul de șosea va fi dezvăluit.

„Exterior este destul de aproape de ceea ce veți vedea pe stradă în curând”, a spus Villain pentru Auto Express. „Cu toate acestea, interiorul este un omagiu adus curselor. Vom avea un aspect mai convențional pentru mașina de serie, dar vom redefini în continuare sportivitatea de zi cu zi prin EV, iar interiorul va fi o parte cheie a acestui lucru.”

După cum a subliniat Villain, habitaclul lui A290 este un concept pur. Modelul ß are o caroserie cu cinci uși (doar ușile din față se deschid, datorită ruloului extins al mașinii), aspectul cu trei locuri din interior se inspiră din mașinile de curse ale lui Alpine, cu o poziție de conducere centrală ca în Formula 1.

Există spațiu pentru un pasager de fiecare parte a șoferului, ușor retras, în timp ce iluminarea cu LED-uri albastre circulă orizontal în jurul bordului, intersectată de o bandă LED magenta care evidențiază poziția centrală de conducere.

Scaunele ușoare, 100% din „carbon brut” sunt decorate în Alcantara și deasupra capului există o consolă pentru comutatorul de oprire, indicatoarele și luminile mașinii. A290_ß nu are ecran. Alpine spune că acest lucru este pentru ca șoferul să se poată concentra în totalitate pe conducere. Există totuși un afișaj head-up subțire.

În timp ce mașina de serie A290 va avea un aspect interior mai convențional, Alpine s-a angajat într-un design care se va concentra în continuare pe șofer. Așadar, așteptați-vă la un finisaj plin de stil și o poziție de scaun mai joasă decât în multe vehicule electrice, pentru a implica cu adevărat șoferul în arta condusului.

Specificațiile tehnice pentru A290_ß nu au fost dezvăluite, dar știm că are două motoare electrice pe puntea din față (mașina de serie va avea doar o unitate), cu tehnologie de vectorizare a cuplului pentru a îmbunătăți agilitatea.

Există trei moduri de conducere: wet, dry și full. În Wet mașina răspunde mai blând pentru un plus de stabilitate și încredere; Dry vede agresivitatea și performanța crescute, în timp ce Full dezlănțuie putere maximă. Acesta poate fi accesat și folosind butonul roșu de amplificare de pe volanul mașinii – marcat „OV” pentru Overtake – care va oferi o creștere a puterii în 10 secunde. Potrivit lui Robert Bonetto, vicepreședintele departamentului de inginerie Alpine, această caracteristică va fi prezentă pe toate modelele de producție Alpine în viitor.

Șasiul are suspensie cu lonjeroane din față și o configurație multi-link spate, cu opriri hidraulice pe amortizoarele de suspensie ale lui A290_ß – tehnologie utilizată peste mașina sport A110 de la Alpine.

Au fost montate și frânele modelului respectiv, așa că, pe lângă modurile de frânare regenerativă reglabile ale lui ß, etrierele de frână Brembo cu patru pistoane “mușcă” discurile de 320 mm în față.

Un lucru care va fi nou pentru modelul de producție A290 – și previzualizat de acest concept – este grafica triunghiulară a mașinii. Se spune că evocă spiritul Alpilor, de unde marca își ia numele, designul va deveni probabil o opțiune de personalizare pentru modelele viitoare, Villain subliniind că aceasta este o zonă cheie de dezvoltare pentru Alpine.

Alpine își propune să valorifice avantajele unui centru de greutate cât mai jos, datorită poziționării sub podea a pachetului de baterii, împreună cu distribuția îmbunătățită a greutății care rezultă din absența unui motor cu ardere internă în față.

În timp ce datele specifice ale bateriei și autonomiei pentru A290 rămân nedezvăluite, omologul său R5 va adopta un pachet de baterii cu 4 module, disponibil în variante de 42 kWh și 52 kWh. Se spune că acesta din urmă oferă o autonomie de până la 420 km. Este plauzibil ca opțiunea de baterie mai mare să fie alegerea principală pentru Alpine A290, ceea ce poate duce la o gamă ușor redusă din cauza considerațiilor de performanță adăugate.

Se așteaptă ca Alpine A290 să aducă o creștere semnificativă a prețului față de Renault 5 (care va fi sub 25.000 de euro), pornind de la peste 46.620 de euro, potrivit Autocar.

Așadar așteptăm cu nerăbdare să vedem varianta de șosea cât mai repede posibil. Și ca de obicei, Alpine nu va dezamăgi.

Urmărește clipul de prezentare mai jos

Comandă-ți mașina acum.

Noi rezolvăm toate demersurile administrative
și ți-o aducem la cheie.

Articole asemănătoare