Toyota baterie SSB Webcar Romania

Toyota și bateriile SSB

Toyota va introduce bateriile în stare solidă în 2027, fiind primul producător de mașini electrice care va folosi această tehnologie. Pentru motoarele termice acesta va fi lovitura de grație.
Noua tehnologie ar trebui să aduca o reducere semnificativă în ceea ce priveste prețurile automobilelelor electrice. Totodată timpul de încărcare este mult mai scurt iar automonia ajunge la peste 1.000 de km.
Toyota baterie SSB Webcar Romania
Odată cu această declarație, acțiunile la bursă ale Toyota au crescut cu aproximativ 5%, ceea ce înseamnă că informația furnizată și termenul de implementare a noii tehnologii, a convins. Ca și comparație, un Tesla Model Y are o autonomie de aproximativ 530 km, deci Toyota îl va bate cu ușurință, cu cei 1.000 km preconizați.
Dar pentru a pune în aplicare planul, Toyota va trebui să se asigure ca bateriile în stare solidă (litiu-fier-fosfat) vor fi produse, așadar până în 2027-2028 va fi deja operațională și fabrica pe care o vor construi special.
Despre bateriile în stare solidă (SSB) se spune că vor fi cu 20% mai ieftine, iar pentru o autonomie de 1.200 km, timpul de încărcare va fi de circa 10 minute (ca și comparație, rețeaua Tesla Supercharger, oferă acum echivalentul a 321 km de încărcare în 15 minute). În momentul de față acest tip de baterii se folosesc doar pentru aparatele mici, cum ar fi stimulatoarele cardiace sau unele ceasuri inteligente.

Ca și neajunsuri ale SSB sunt volumul mai mare, difuzia lentă a ionilor de litiu și durată mai mare la încărcare, randament scăzut la temperaturi scăzute și durată de viață mai scurtă. Până acum Toyota a declarat că o parte dintre probleme sunt deja rezolvate: durabilitatea SSB și durata de încărcare. Va rămâne de văzut dacă vor reuși să rezolve și celelalte aspecte în următorii patru ani.

Totodată și alți producători de automobile electrice au anunțat lansarea noilor modele auto cu baterii SSB: Nissan Motor preconizează lansarea în anul 2028, Hyundai în 2030, iar Honda încă nu a anunțat un termen pentru introducerea bateriilor SSB pe piață. La nivel european Mercedes-Benz, Stellantis și Total Energies s-au asociat cu un producător taiwanez pentru dezvoltarea bateriilor SSB.

Comandă-ți mașina acum.

Noi rezolvăm toate demersurile administrative
și ți-o aducem la cheie.

Articole asemănătoare