Reguli de circulatie in Europa - Webcar Romania

Concediul în Europa: reguli de circulație

În timpul pandemiei, pe cînd era considerat riscant contactul cu alte persoane din afara familiei, turismul cu mașina proprie a devenit o necesitate. Potrivit estimărilor, 1,6 milioane de oameni au luat-o pe drumurile Europei în vara lui 2020, iar conform Google Trends, căutările de tip „conducere în Europa” au crescut cu 80% în ultimii doi ani.

Interesul pentru călătoriile cu rulota în străinătate a crescut cu 216% între 2018 și 2021. Oricine plănuiește o călătorie europeană ar face bine să afle în prealabil regulile speciale de circulație ale țărilor continentului.

Și pentru că se apropie vacanța de Paște, cu siguranță mulți dintre noi am făcut deja planuri să călătorim în Europa. Fie chiar și pentru un city-break sau pentru mai mult de o săptămână, trebuie să știm la ce să ne așteptăm înainte de a porni la drum.

În timp ce majoritatea țărilor din Uniunea Europeană folosesc indicatoare și limitări de viteză similare, unele țări au propriile lor reguli de conducere. În articolul acesta vei găsi câteva sfaturi care să te pregătească pentru a conduce în siguranță în Europa.

Reguli de circulatie in Europa - Webcar Romania

1). Nu bea și nu condu: toate țările europene au limite stricte de alcool, așa că nu merită niciodată riscul. Republica Cehă, România, Slovacia, Estonia și Ungaria au toate limitele zero pentru toți șoferii. Italia are o limită zero pentru șoferii sub 21 de ani sau pentru primii 3 ani după obținerea permisului.

Germania are o limită zero pentru șoferii sub 22 de ani sau șoferii care au permis doar de până la 2 ani. Macedonia are o limită zero pentru șoferii în primii doi ani după obținerea permisului.

Dacă vrei să vezi cum arată o închisoare daneză, încearcă să conduci cu o alcoolemie mai mare de 0,2%.

Același lucru este valabil și pentru Polonia, care aplică pedepse de 2 ani de închisoare dacă șoferii depășesc 0,05%.

2). Păstrează luminile aprinse: multe țări – în special cele din nordul Europei – solicită luminile aprinse tot timpul anului, toată ziua.

3). Fii conștient de zonele cu emisii scăzute. Multe orașe mari din Europa nu permit mașinile cu emisii mari în anumite momente.

4). Nu îți folosi telefonul: este împotriva legii în aproape toate țările europene să suni sau să trimiți mesaje de pe un telefon mobil în timp ce conduci.

Reguli de circulatie in Europa - Webcar Romania
Reguli de circulatie in Europa - Webcar Romania

5). Împachează echipamentul de siguranță necesar. Majoritatea țărilor se așteaptă să ai o vestă reflectorizantă de siguranță în mașină în cazul unei avarii și unul (sau chiar două) triunghiuri de siguranță roșii.

În Franța aveți nevoie și de un etilotest, pe care firma de închiriere de mașini ar trebui să ți-l furnizeze.

Un șofer care nu are un stingător în mașină poate avea o experiență neplăcută similară în Belgia, Danemarca și Suedia. Face parte din echipamentul de bază necesar al mașinilor de acolo.

6). În Spania, de exemplu, marginea drumului pe care poți parca se poate schimba în funcție de ziua săptămânii.

7). Ține copiii în spate: în multe țări, copiii sub 12 ani nu au voie pe scaunul din față. Dacă călătorești cu copii mici, în majoritatea țărilor trebuie să respecți regula potrivit căreia copiii cu înălțimea sub 1,35 centimetri pot sta doar într-un scaun pentru copii sau înălțator în mașină. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca regulamentul să fie diferit.

Siguranţa copilului în maşină - Webcar Romania

În Germania și Italia, de exemplu, cerința de înălțime este de 150 de centimetri. În unele țări, este permis ca copiii să ocupe scaunul din dreapta cu un înălțător, dar sunt și altele, precum Spania, unde doar adulții, și anume cei care au împlinit vârsta de 18 ani, pot sta în față. O altă regulă este că scaunele de înălțare trebuie să respecte standardele europene de siguranță. Merită să verificăm acest lucru și dacă vrem să evităm situațiile stresante în timpul controalelor la poliție.

8). Poartă întotdeauna centura de siguranță: purtarea centurii de siguranță este obligatorie pentru șoferii și pasagerii din întreaga Europă.

9). Fiecare țară din Europa conduce pe dreapta, în afară de:

  • Regatul Unit
  • Republica Irlanda
  • Malta
  • Cipru
Reguli de circulatie in Europa - Webcar Romania

10). În unele țări, precum Țările de Jos, bicicletele au prioritate față de vehiculele cu motor în sensurile giratorii.

11). În Italia, este posibil să nu ai voie să conduci în „centrul vechi” al unui oraș în anumite zile. Semnalizarea pe stradă ar trebui să te avertizeze asupra acestor particularități.

 

12). Limita de viteză în Europa este în mare parte aceeași pe tot continentul, dar cu anumite diferente:

  • Autostrăzi: 120-130 km/h – deși există câteva excepții notabile:
  • Autobahnul german nu are o limită de viteză, deși nu este întotdeauna cazul.
  • Franța are limite de viteză variabile în funcție de vreme, așa că dacă este prea cald sau plouă, trebuie să conduci mai încet. Această limită inferioară de viteză este indicată pe panoul de viteză.
  • Poliția din țările scandinave poate reglementa limita de viteză zilnic, în funcție de vizibilitate și de condițiile de conducere.
  • Drumuri principale: 90 – 90 km/h
  • Drumuri secundare și urbane: 50 km/h
  • Zone rezidentiale si in apropierea scolilor: 30 km/h

13). Conducerea în condiții nefavorabile în Europa

În timp ce mare parte din Europa are o climă temperată, nordul Europei se confruntă cu ninsori abundente iarna și cu lumină limitată în timpul zilei. De asemenea, conducerea în regiuni muntoase, cum ar fi Alpii, poate necesita un comportament diferit la volan.

Huse antiderapante

Poartă anvelope de iarnă cu lanțuri sau huse antiderapante și puneți-le pe mașină în caz de zăpadă, adu mâncare și un sac de dormit dacă conduci în aceste condiții. Pregătește-ți traseul și vizitează site-ul web al autorității rutiere din țară pentru știri despre vreme.

14). Pericole de conducere în Europa

În timp ce drumurile Europei sunt în principal bine întreținute și plăcut de condus, există o serie de pericole la care trebuie să fii atent:

  • Diferite țări au atitudini diferite față de condus (și o reputație mai proastă!), așa că va trebui să te adaptezi la un stil care ar putea părea mai agresiv la început.
Reguli de circulatie in Europa - Webcar Romania
  • Drumuri de proastă calitate: în unele țări, drumurile sunt mai puțin bine întreținute, așa că ar fi bine să conduci cu prudență și să ai grijă la gropi.
  • Detectoarele de radar: ar trebui să fii conștient de faptul că folosirea oricărei tehnologii de detectare a radarelor de viteză în Franța este împotriva legii.

Este bine de știut că radarele arată diferit în diferite țări. În Italia, de exemplu, sunt mari și portocalii strălucitoare. Deci se pare că ies în evidență, dar de fapt le poți confunda cu ușurință cu cutiile poștale sau cu coșurile de gunoi deschise la culoare, pe marginea drumului.

Sfaturi de conducere în Europa

Iată câteva sfaturi de conducere pentru a te asigura că vei călători prin Europa fără probleme:

  • Să ai bani numerar pentru taxe: multe țări operează drumuri cu taxă. Deși poți plăti cu cardul, este adesea mai ușor să arunci niște monede în aparat, așa că ține monedele libere la îndemână.
  • Planifică-ți ruta: GPS-ul îți va fi util, dar este înțelept să aduci o hartă în cazul unui semnal slab.
  • Familiariză-te cu regulile. Utilizarea site-ului web Going Abroad al Comisiei Europene îți va oferi informațiile de care ai nevoie pentru țara pe care o vizitezi.
  • Condu defensiv: mergi cu viteza adaptată pe drumuri și nu te lăsa tentat să depășești limita.
  • Dacă ceva nu merge bine, contactează direct compania de închirieri auto. Dacă a avut loc un accident, poți apela serviciile de urgență oriunde în UE la 112.

 

Bonus: Câteva reguli pentru fiecare țară în parte

Albania

O trusă de prim ajutor este obligatorie, iar nivelul maxim de alcool în sânge este de 0,01%

 

Anglia

  • Atenție la schimbările enervant de frecvente ale limitei de viteză între 30, 50 și 70 km/h în zonele rezidențiale.
  • Poți parca pe ambele părți ale drumului (adică în fața traficului)
  • Sunt radare peste tot.
  • Limita de viteză pe șoselele cu două benzi și autostrăzi este de 70 mph (112 km/h) sau 60 mph (96 mph) pe șosele cu un singur sens, dacă nu este indicat altfel.

 

Austria

Un semn care arată un claxon cu o linie roșie prin el înseamnă că nu trebuie să folosiți claxonul mașinii.

 

Belgia

Unele străzi cu sens unic permit bicicliștilor să circule în ambele sensuri, așa că nu te speria în mașină.

 

Bulgaria

  • Este obligatoriu să îți speli mașina la intrarea în țară. Belarus și Rusia au aceeași regulă și, din punct de vedere tehnic, este ilegal să conduci o mașină murdară.
  • Este ilegal să-ți folosești claxonul pentru orice altceva decât pentru a evita un accident rutier – nu-ți lua la revedere de la prietenii tăi.
  • Poți parca doar pe stânga pe străzi cu sens unic.
  • Limita de viteză pe autostradă este de 140 km/h! (Polonia are aceeași limită de viteză)

 

Cipru

Să mănânci sau să bei orice în timp ce conduci este împotriva legii. Dacă conduci într-un cartier rezidențial sau în apropierea unui spital, nu trebuie să folosești claxonul mașinii.

 

Elveţia

Nu trebuie să îți speli mașina duminica. Luarea autostopiștilor este ilegală (aceeași regulă se aplică în Rusia).

 

Estonia

  • Într-o regulă care face aluzie la calitatea flotei de vehicule din Estonia, toate kiturile de siguranță trebuie să includă cel puțin două opritoare de roată pentru a te asigura că îți poții opri mașina pe o pantă în cazul unei defecțiuni.
  • Există o limită de alcool în sânge zero.

 

Finlanda

  • Între octombrie și martie, limita de viteză pe autostradă scade cu 20 km/h până la 100 km/h.
  • Trebuie să folosești farurile tot timpul. Această regulă se aplică și Suediei, Norvegiei și Islandei.
  • Trebuie să parchezi doar pe partea dreaptă a drumului, iar în unele zile parcarea nu este permisă deoarece străzile sunt în curs de curățare.

 

Franţa

  • Nu trebuie să folosești niciun tip de căști, chiar și cu telefonul.
  • Limita alcolemiei este de 0,02% și trebuie să călătorești întotdeauna cu un etilotest în mașină.
  • Atenție la radarele care funcționează în ambele direcții.
  • Nu trebuie să parchezi la mai puțin de 5 m de o trecere de pietoni.
  • Trebuie să ai becuri de rezervă pentru faruri. 

 

Germania

Anvelopele de iarnă sunt necesare în anumite perioade ale anului.

 

Grecia

Nu ai voie să fumezi în timp ce conduci.

 

Islanda

  • Mașinile de închiriat nu sunt permise pe drumurile F – totuși, poți lua propria mașină pe drumurile F.
  • Nu trebuie să conduci la limita carosabilului; aceasta este pentru a proteja flora și fauna.

 

Macedonia

Pasagerii de pe scaunele din față nu trebuie să fie vizibil sub influența alcoolului.

 

Malta

Semnalizarea când schimbi benzile nu este obligatorie.

 

Serbia

Din nou, făcând aluzie la cât de veche este flota generală de vehicule, toate vehiculele sârbești trebuie să aibă o bară de remorcare și trei metri de frânghie.

 

Spania

  • Dacă un drum nu are linii galbene înseamnă că nu există parcare. Pe străzile cu sens unic poți parca doar pe marginea drumului unde casele au numere pare în zilele pare ale lunii și invers.
  • Nu trebuie să folosești căști în timp ce conduci.
  • Bicicliștii au întotdeauna drept de trecere.

 

 

Înarmat cu aceste cunoștințe, te vei bucura de călătorie fără surprize neplăcute.

Comandă-ți mașina acum.

Noi rezolvăm toate demersurile administrative
și ți-o aducem la cheie.

Articole asemănătoare