Cum să faci plăcută o călătorie lungă cu maşina - Webcar Romania

Cum să faci plăcută o călătorie lungă cu maşina

Te pregăteşti de concediu. Şi, de data asta, vrei să-l faci cât mai departe de casă. Avionul iese din discuţie, din diverse motive (ale tale sau ale familiei); aşadar, rămâne soluţia road-tripul-ui, la bordul maşinii personale.

În cele ce urmează, vom detalia 10 sfaturi utile, menite să transforme o călătorie lungă cu maşina într-o experienţă plăcută.

Între noi fie vorba, este unica opţiune de a transforma drumul în sine într-o poveste, dar ce te faci cu oboseala? Cu eventualele momente de plictiseală şi reprizele de destindere? Dacă vrei ca povestea să fie una plăcută, ţine cont de recomandările următoare.

Acestea sunt, pe scurt:

  1. Creează un program şi respectă-l
  2. Nu lungi călătoria inutil: foloseşte GPS-ul
  3. Caută, din start, o poziţie comodă la volan
  4. Hidratează-te regulat
  5. Aplică metode de combatere a plictiselii
  6. Energizează-te, dar cu măsură
  7. Fă schimburi la volan
  8. Fă pauze pentru destindere
  9. Mănâncă puţin şi des
  10. Fă-ţi o selecţie muzicală

Acum, să le tratăm pe îndelete.

1) Creează un program şi respectă-l

Atunci când îţi stabileşti itinerariul, încearcă să calculezi şi ora aproximativă de sosire. Chiar dacă nu vei ajunge în timpul propus, acesta îţi va insufla ambiţia de a fi punctual. Evident, programul nu trebuie să fie atât de strâns, încât să permită ambiţiei să se transforme în obsesie. În caz contrar, vei apăsa pedala de acceleraţie mai mult decât trebuie, cu consecinţe nefaste asupra portofelului sau, mai important, a sănătăţii.

Cum să faci plăcută o călătorie lungă cu maşina - Webcar Romania

2) Nu lungi călătoria inutil: foloseşte GPS-ul

Am mai spus-o şi cu altă ocazie: nimic nu este mai neplăcut decât să te rătăceşti. Mai ales când nu eşti singur în maşină (recte, se va găsi cel puţin o voce care să-ţi reproşeze lipsa de orientare).

 

Ca atare, foloseşte cu încredere GPS-ul maşinii sau, dacă acesta lipseşte din dotare, unul aftermarket de calitate. Iar, pentru ca situaţia să fie “blindată”, ia cu tine şi câteva hărţi relevante: în puţin probabilul caz în care GPS-ul greşeşte, vei avea o soluţie de back-up.

3) Caută, din start, o poziţie comodă la volan

Felul în care te aşezi la volan înaintea unei călătorii lungi nu este acelaşi ca pentru o raită în oraş. Pe distanţe scurte şi în trafic aglomerat, pigmentat cu opriri dese, e important să fii vigilent; ca atare, poziţia în scaunul şoferului va fi una care favorizează concentrarea şi viteza de reacţie. Şi în cazul drumeţiilor îndelungate, e important să rămâi în gardă; totuşi, fă-o de-aşa manieră încât să dai corpului o şansă să se relaxeze. Potriveşte bine regiunea lombară în spătar (un scaun cu suport lombar este ideal) şi întinde-ţi genunchii. Astfel, vei scăpa de durerile de care se plâng majoritatea şoferilor la destinaţie.

 

4) Hidratează-te regulat

Apa este indispensabilă vieţii – şi, cazul de faţă, confortului personal –, dar chiar şi ea trebuie asimilată într-un mod inteligent. Dacă bei prea multă, organismul va solicita opriri dese; dacă bei prea puţină, te vei deshidrata. Ca atare, recomandarea specialiştilor este să-ţi asiguri necesarul de apă într-un ritm armonios, sorbind cantităţi nu mai mari de 200 ml pe oră. Evident, acestea pot varia în funcţie de organism, dar nu uita şi de influenţa aerului condiţionat. Care are un “talent” deosebit în a-ţi da senzaţie de sete.

 

5) Aplică metode de combatere a plictiselii

Dacă nu agreezi metodele clasice de trecere mai rapidă a timpului – cântece despre numărul sticlelor de pe raft, concursuri de genul “Ghiceşte melodia de la radio”, etc. –, există întodeauna un subiect de conversaţie de care este interesată toată lumea. Aşa că încearcă să provoci o discuţie şi să întorci subiectul pe toate feţele: garantat, orele se vor scurge mai repede decât dacă ţi-ai propune, de exemplu, să fixezi banda de asfalt.

6) Energizează-te, dar cu măsură

În general, e nevoie de o mică cantitate de substanţă energizantă – de exemplu, cofeina – pentru a rămâne proaspăt la volan. Concepţia potrivit căreia ai nevoie de cantităţi industriale de cafea şi Red Bull este greşită, căci prea mult energizant dereglează funcţionarea organismului.

Cum să faci plăcută o călătorie lungă cu maşina - Webcar Romania

La rândul lui, acesta va cauza reacţii contradictorii, în care stările de excitare vor fi urmate, brusc, de stări de oboseală intensă. Ca atare, soarbe câteva guri dintr-o băutură cu proprietăţi stimulative şi evită să o transformi într-un substituent pentru apă.

7) Fă schimburi la volan

Dacă nu călătoreşti singur, iar în maşină se află minimum un pasager care posedă carnet auto, atunci profită la maximum de asta. Este important să laşi şi pe altcineva să conducă, chiar dacă nu te simţi obosit. Experţii recomandă reprize de condus de circa două ore, intercalate cu pauze de aceeaşi durată (mai ales pe timp de noapte). Pauze în care, evident, te poţi odihni sau chiar trage un pui de somn.

Cum să faci plăcută o călătorie lungă cu maşina - Webcar Romania

8) Fă pauze pentru destindere

În afara pauzelor de odihnă sau de somn, derulate pe locul din dreapta, este important să opreşti, din când în când, pentru a te dezmorţi. Dacă ai răbdare, planifică-le de-aşa natură încât să ai ce face/vedea în scurtul popas; astfel, vei avea ocazia să faci câteva poze bune şi, de ce nu, să găseşti un nou subiect de conversaţie pentru kilometrii rămaşi.

9) Mănâncă puţin şi des

Sună ca o invitaţie la o cură de slăbire, dar adevărul e că aceasta este cea mai bună metodă de rămâne în formă pe durata călătoriei. Evident, contează şi ce mănânci, aşa că nu urma exemplul copiilor în privinţa dulciurilor; în schimb, caută să-ţi asiguri necesarul de carbohidraţi. Cu alte cuvinte, dacă-ţi vine cheful să ronţăi ceva, alege un baton cu cereale în locul jeleurilor.

10) Fă-ţi o selecţie muzicală

Muzica este un excelent partener de călătorie, indiferent dacă porneşti la drum singur sau însoţit. Ca atare, nu uita să iei şi câteva CD-uri, ori să-ţi burduşeşti iPod-ul cu melodiile preferate. În cazul în care excursia se face în grup, este bine să setezi radio-ul cu posturi dedicate mai multor genuri de muzică. Astfel, nu-i vei obliga pe ceilalţi să asculte acordurile de care numai tu te bucuri.

Cum să faci plăcută o călătorie lungă cu maşina - Webcar Romania

De cele mai multe ori, călătoriile lungi sunt plăcute doar în prima sută de kilometri; apoi, devin obositoare, plictisitoare şi, în general, generatoare de stres.

Totuşi, respectând sfaturile enumerate mai sus, le vei transforma nu doar într-o experienţă agreabilă, ci chiar în primul capitol al unui concediu de care-ţi vei aminti tot timpul cu plăcere.

 

 

Comandă-ți mașina acum.

Noi rezolvăm toate demersurile administrative
și ți-o aducem la cheie.

Articole asemănătoare