Absolvirea cu brio a examenelor vieţii, concentrate, cu precădere, în primii ani de maturitate, determină mulţi părinţi să răsplătească reuşitele fiului/fiicei cu un cadou deosebit. Care, în majoritatea cazurilor, ia forma unei maşini.
Toate bune şi frumoase, dar, spre deosebire de alte obiecte, automobilul vine “la pachet” cu o serie de responsabilităţi sine qua non. În plus, nepotrivirea dintre mâinile care-l strunesc şi potenţialul de sub capotă alcătuiesc, de prea multe ori, un cocktail mortal.
În acest articol, vom detalia 5 sfaturi de cumpărare utile, de care trebuie să ţii cont atunci când urmează să îi iei copilului prima sa maşină.
Pentru a rezolva toate aceste probleme, este necesară parcurgerea unor paşi specifici. Aceştia sunt:
1) Punerea în temă
2) Alegerea maşinii potrivite
3) Căutarea celei mai bune asigurări
4) Supervizarea tânărului şofer
5) Implicarea post-achiziţie
1) Punerea în temă
Probabil, vor exista unele proteste (mai ales din partea băieţilor), dar, câtă vreme ai de partea ta proba numită experienţă, domolirea lor n-ar trebui să fie o problemă. Eventual, dacă are loc de muncă, invită-l(o) să achite o parte din sumă: cu siguranţă, va fi mai grijuliu cu maşina. În plus, va realiza că toate acele fraze despre combustibil, asigurări, impozite şi reparaţii n-au fost vorbe în vânt.
2) Alegerea maşinii potrivite
Odată clarificată situaţia, inclusiv în ceea ce priveşte bugetul maxim, urmează etapa critică: găsirea unei maşini. Aparent, lucrurile sunt simple, căci, atâta vreme cât respectă normele stabilite în faza “negocierilor”, ea poate fi orice model doreşte beneficiarul.
În realitate, sunt o mulţime de lucruri ce trebuie avute în vedere, de la chestiuni de configurare şi până la problemele specifice ownership-ului.
Până una-alta, este posibil să solicite unele sfaturi, mai ales dacă nu este foarte familiarizat(ă) cu produsele industriei auto. Nu neglija acest aspect: cu cât te vei implica mai mult, cu atât se va apropia mai mult de achiziţia ideală.
Cât priveşte ingredientele maşinii perfecte pentru tineri, acestea sunt lesne de dedus: dimensiuni exterioare mici (cel mult medii), interior spaţios, putere moderată, pachet decent de dotări, pachet de siguranţă complet, consum redus, costuri mici de întreţinere, referinţe bune privind fiabilitatea şi, dacă e posibil, un preţ purtător de discount.
Important: dacă se ia decizia achiziţiei unui vehicul second-hand, musai trebuie căutat un dealer care poate garanta valabilitatea actelor de provenienţă şi istoricul intrărilor în service.
3) Căutarea celei mai bune asigurări
Când spunem cea mai bună asigurare, nu ne referim neapărat la cea mai scumpă; dimpotrivă, s-ar putea ca un CASCO piperat să nu garanteze rezolvarea rapidă a problemelor. Ca atare, înainte să contactezi agentul, fă un sondaj referitor la calitatea serviciilor. S-ar putea să auzi lucruri neplăcute tocmai de acolo unde te aşteptai mai puţin.
Verifică amănunţit toate clauzele incluse şi nu uita de notele de subsol; totodată, încearcă să te încadrezi în bugetul propus. Apropo: nu te aştepta ca valoarea poliţei să fie mică. Unele societăţi de asigurări ţin cont atât de vârsta proprietarului, cât şi de vechimea permisului auto (ex: Allianz-Ţiriac şi Astra Asigurări); altele, doar de vechimea permisului (ex: Generali şi Asirom). În ambele cazuri, regula e aceeaşi: cu cât anii sunt mai puţini, cu atât suma va fi mai mare.
4) Supervizarea tânărului şofer
Nu o să poţi fii în preajma copilului tot timpul, drept pentru care nu vei avea cum să verifici dacă respectă sau nu regulile de circulaţie.
Pe de altă parte, greşelile pe care le poţi observa înainte ca odrasla şi maşina să se piardă în zare trebuie numaidecât corectate. Aici, putem enumera diferite obiceiuri pe care tinerii le au pentru a impresiona.
Cele mai întâlnite dintre acestea sunt: obiceiul de a porni la drum cu o mână pe volan şi cealaltă pe telefonul mobil, tentaţia de a-şi lua absolut toţi prietenii la plimbare (în marea majoritate a cazurilor, vor fi mai mulţi decât are maşina locuri), grija excesivă pentru starea machiajului, ieşirile în trombă de pe alee sau din garaj, schimbările de direcţie fără semnalizare şi aşa mai departe.
Explică, impune, pedepseşte dacă e cazul, altfel vei regreta mai târziu.
5) Implicarea post-achiziţie
Din când în când, n-ar fi rău să-ţi întrebi copilul cum se împacă nu maşina. Astfei, vei afla dacă a făcut o alegere bună sau, dimpotrivă, dacă se pregăteşte să o vândă mai repede decât te-ai fi aşteptat.
În plus, discuţiile pe tema acestui subiect pot fi deviate şi spre alte dialoguri folositoare (de exemplu, sfaturi cu privire la stilul de şofat). Oricum, important e faptul că, prin implicare, îi vei demonstra că nu i-ai luat maşina doar din obligaţia de a răsplăti o realizare.
Ultimul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când îi cumperi copilului o maşină este să tratezi problema cu superficialitate. Chiar dacă procesul de achiziţie este unul complex şi, deseori, anevoios, în ultimă instanţă contează doar obiectivul: maşina potrivită în mâinile potrivite.
Respectând cele cinci sfaturi de mai sus, vei maximiza şansele de atingere a scopului propus şi, în acelaşi timp, vei fi împăcat cu gândul că fericirea copilului tău este clădită pe fundaţia unui raţionament sănătos.
Comandă-ți mașina acum.
Noi rezolvăm toate demersurile administrative
și ți-o aducem la cheie.