Cum să şofezi pe vreme cu vânt puternic Webcar Romania

Cum să şofezi pe vreme cu vânt puternic: sfaturi utile

De cele mai multe ori, tindem să ignorăm rafalele de vânt care mătură şoseaua, decizie periculoasă atât pentru siguranţa noastră, cât şi a celorlalţi participanţi la trafic.

În ultima vreme, vântul a devenit un factor cu risc ridicat pentru majoritatea şoferilor din lume, iar recentele sezoane estivale au demonstrat că nici România nu este ferită de manifestările sale.

În cele ce urmează, vom detalia 10 sfaturi pentru siguranţa ta, care te vor lămuri cum să şofezi pe vreme cu vânt puternic.

Mai mult, vântul puternic obişnuieşte să se transforme în furtuni violente, care pot provoca haos pe arterele rutiere; prin urmare, luarea unor măsuri de conducere preventivă, specifice acestor situaţii, devine imperios necesară.

 

Iată care sunt ele:

 

1) Mergi cu viteză mică

2) Asigură-ţi vizibilitatea

3) Încetineşte în zonele unde s-au format bălţi

4) Stai departe de camioane, autotrenuri şi autobuze

5) Ai o maşină înaltă? Las-o acasă!

6) Condu relaxat, dar pregătit pentru eventuale probleme

7) Fii atent la ce se întâmplă în jur

8) Ascultă posturile de radio cu informaţii despre vreme

9) Dacă vremea se înrăutăţeşte, trage pe dreapta.

10) Nu opri în zone periculoase

 

Să le luăm pe rând.

 

1) Mergi cu viteză mică

Rareori se întâmplă ca vântul să bată din “pupa”. Şi, chiar şi atunci, n-ai nici o garanţie că-şi va păstra direcţia şi/sau intensitatea. Ca atare, diminuarea vitezei este o măsură obligatorie. O scurtă rafală, venită din lateral, e suficientă pentru a scoate maşina de pe traiectorie. Ori, dacă aceasta se deplasează foarte repede, va fi aproape imposibil de controlat. Efectele, lesne de dedus, pot fi deosebit de grave atât pentru cel în culpă, cât şi pentru nevinovaţii aflaţi în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit.

Cum să şofezi pe vreme cu vânt puternic Webcar Romania

2) Asigură-ţi vizibilitatea

Un amănunt deseori ignorat este cel referitor la vizibilitate. Iar aici nu ne referim la măsura în care tu îi vezi pe cei din jur – deşi e limpede că trebuie să fie fără cusur –, ci la măsura în care alţii te observă pe tine.

În zonele rurale sau oraşele poluate, vântul formează nori groşi de praf, în interiorul cărora vizibilitatea scade dramatic.

Prin urmare, ceea ce ar trebui să faci este să aprinzi farurile pentru a fi sigur că eşti văzut. Un obiect despre a cărui existenţă eşti conştient e mult mai uşor de evitat.

3) Încetineşte în zonele unde s-au format bălţi

Precum menţionam şi în introducere, vântul puternic obişnuieşte să aducă şi stropi de ploaie. Care, în funcţie de număr, pot forma bălţi pe şosea.

Cum să şofezi pe vreme cu vânt puternic Webcar Romania

Acestea se comportă exact ca o peliculă de gheaţă atunci când le străbaţi cu viteză, aşa că pierderea direcţiei poate deveni iminentă şi dificil de contracarat. 

Mai pune la socoteală şi o eventuală rafală de vânt, venită din lateral, şi vei avea reţeta perfectă pentru un dezastru.

Cum să şofezi pe vreme cu vânt puternic Webcar Romania

4) Stai departe de camioane, autotrenuri şi autobuze

O îndeletnicire deosebit de periculoasă este aşa-numitul “mers la aspiraţie”. Respectiv, şofatul în spatele unui camion, al unui autotren sau al unui autobuz în scopul reducerii consumului.

Riscul este considerabil la orice oră şi pe orice vreme – este suficient să iei în calcul frânarea de urgenţă a “paravanului” –, dar, în caz de vânt puternic, el creşte exponenţial. Explicaţia e simplă: din punct de vedere aerodinamic, obiectele înalte sunt victime sigure în faţa rafalelor.

Vântul puternic poate răsturna remorca unui tir cât ai clipi, iar aceasta, înainte să distrugă tot ce întâlneşte în cale, va “avea grijă” de maşina intrată la aspiraţie. Şi încă ceva: dacă realizezi că nu e bine ce faci, ieşi din zona periculoasă încetinind, nu printr-o depăşire bruscă. Forţa curentului de aer, amplificată de culoarul creat de tir, poate destabiliza instantaneu – şi iremediabil – maşina.

5) Ai o maşină înaltă? Las-o acasă!

Poate că sună bizar, dar, dacă deţii o maşină înaltă sau cu un centru de greutate ridicat (un monovolum, respectiv un SUV/tot-teren cu gardă la sol considerabilă), evită, pe cât posibil, să o conduci pe vreme cu vânt puternic. La fel ca în cazul camioanelor, un autoturism înalt este mult mai expus intensificărilor bruşte ale curenţilor de aer, iar aceştia pot provoca destabilizări şi chiar răsturnarea maşinii. Nu spunem să cumperi un model sport doar pentru vreme vântoasă, dar, dacă nu ai vreo urgenţă, lasă MPV-ul/SUV-ul în garaj.

6) Condu relaxat, dar pregătit pentru eventuale probleme

Mai mult ca oricând, este important să ţii ambele mâini pe volan atunci când vântul suflă cu putere. Abaterile de la traiectorie, cauzate de rafale, trebuiesc contracarate imediat şi cu maximă precizie, iar pentru asta e nevoie de un control total asupra direcţiei.

Cum să şofezi pe vreme cu vânt puternic Webcar Romania

De asemenea, poartă centura de siguranţă, păstrează distanţa faţă de celelalte vehicule şi, în general, respectă regulile de conduită preventivă. Pentru cazurile de forţă majoră, asigură-te că ai telefonul mobil încărcat şi un recipient cu apă mereu la îndemână.

Cum să şofezi pe vreme cu vânt puternic Webcar Romania

7) Fii atent la ce se întâmplă în jur

Vântul puternic creează probleme nu doar pe şosea, ci şi pe marginea ei. În special copacii, dar şi stâlpii sistemului de iluminaţie pot deveni adevărate pericole pentru şoferi, în cazul în care ramurile (sau chiar trunchiurile), respectiv firele de înaltă tensiune cedează.

Pe lângă acestea, există nenumărate alte obiecte care pot ajunge pe caldarâm sau care pot lovi maşina, aşa că fii cu ochii în patru.

8) Ascultă posturile de radio cu informaţii despre vreme

Uneori, posturile de radio cu prea multe buletine de ştiri pot deveni enervante; pe de altă parte, dacă oferă informaţii actualizate despre vreme, e bine să le asculţi. Vântul se poate transforma într-o furtună puternică taman în zona înspre care te îndrepţi, iar atenţionarea ar putea veni înainte de a fi prea târziu.

9) Dacă vremea se înrăutăţeşte, trage pe dreapta

Indiferent cât de tare te grăbeşti, securitatea ta şi a pasagerilor este mai importantă decât orice. Ca atare, dacă vântul suflă îndeajuns de puternic încât devină un pericol, caută un loc sigur pentru a staţiona. Parcările amenajate sunt cele mai bune, dar, dacă infrastructura o permite, opreşte pe marginea drumului, cât mai departe de carosabil. Şi nu uita luminile de avarie.

10) Nu opri în zone periculoase

Dacă vântul puternic te obligă să opreşti, trebuie să cauţi un loc sigur. Iar, când spunem asta, ne referim la o zonă unde nu sunt copaci şi stâlpi de înaltă tensiune. Ruperea crengilor sau a firelor de electricitate pot provoca adevărate tragedii; în plus, evită, pe cât posibil, parcările amenajate în imediata vecinătate a blocurilor.

Cum să şofezi pe vreme cu vânt puternic Webcar Romania

Bucăţile de acoperiş sau frânturile de material pentru izolaţie pot fi la fel de periculoase. Ca orice fenomen al naturii manifestat în exces, vântul devine un real pericol pentru siguranţa participanţilor la trafic. Iar, faptul că şoferii adeseori îl ignoră, nu face altceva decât să crească riscul apariţiei accidentelor.

Probabil, nu odată ai fost nevoit să înduri vicisitudinile curenţilor de aer dezlănţuiţi, însă, respectând cele 10 sfaturi de mai sus, vei depăşi mult mai uşor greutăţile şi-ţi vei maximiza şansele de a ajunge cu bine la destinaţie.

 

 

Comandă-ți mașina acum.

Noi rezolvăm toate demersurile administrative
și ți-o aducem la cheie.

Articole asemănătoare