Evitarea unui accident grav - Webcar Romania

Evitarea unui accident grav: sfaturi utile

Anual, milioane de oameni din întreaga lume îşi pierd viaţa în accidente rutiere, transformând carosabilul şi rutele pietonale într-unele dintre cele mai riscante zone de activitate.

Totuşi, multe incidente cu urmări severe ar putea fi preîntâmpinate dacă s-ar respecta câteva reguli înaintea, în timpul şi după producerea evenimentului.

În cele ce urmează, vom detalia 7 sfaturi utile pe care trebuie să le urmezi dacă vrei să eviţi implicarea într-un accident grav.

Iată-le pe cele mai importante:

 

1) Fii pregătit(ă) pentru ce e mai rău

2) Fii un şofer model

3) Minimizează forţa impactului

4) Previne apariţia incendiilor

5) Acordă măsurile de prim-ajutor

6) Dă toate telefoanele necesare

7) Fă câteva poze, discută cu martorii

 

Să le luăm pe rând.

Evitarea unui accident grav - Webcar Romania

1) Fii pregătit(ă) pentru ce e mai rău

Cea mai sigură metodă pentru evitarea unui accident grav este aplicarea măsurilor care, teoretic, îl împiedică să se producă. Cu alte cuvinte, prevenirea este mama securităţii rutiere.

 

Majoritatea indicaţiilor sunt de bun-simţ, de la purtatul centurii de siguranţă şi aşezarea copiilor în scaune speciale până la verificarea tehnică periodică a maşinii şi a sistemelor de siguranţă cu care este dotată.​ Altele, însă, sunt lucruri la care ne gândim mai puţin, de genul obiectelor care, în caz de accident, se pot transforma în proiectile (pe acelea, musai să le muţi în portbagaj).

Nu în ultimul rând, poziţia corectă în caz de impact (întodeauna cât mai verticală, pentru a nu fi rănit(ă) de airbag-urile frontale ori cele laterale). Dacă e să fie rău, să fie cel mai mic cu putinţă.

2) Fii un şofer model

Aici, nu ne referim doar la respectarea regulilor de circulaţie. În definitiv, acesta este un aspect de la sine înţeles. La fel de importante sunt şi lucrurile care, între noi fie vorba, au mai multă legătură cu instinctul de autoconservare decât cu regulamentele rutiere.

Evitarea unui accident grav - Webcar Romania

De exemplu, adaptarea vitezei la condiţiile atmosferice şi de drum (de cele mai multe ori, excesele sunt pedepsite după producerea nenorocirii).

Desigur, e foarte importantă anticiparea unor dezastre pe cale să se întâmple: vehicule care ies din parcări, pietoni aflaţi pe traiectoria maşinii tale, şoferi distraşi rulând în imediata apropiere etc.

Apropo de distragere: la rândul tău, nu te lăsa acaparat de alte activităţi. Sunt mai multe decât ai crede…

Evitarea unui accident grav - Webcar Romania

3) Minimizează forţa impactului

Dincolo de reflexe, a căror importanţă este capitală pentru evitarea unui accident grav (sau pentru diminuarea riscurilor de apariţie), manevrele tipice situaţiilor de urgenţă trebuie efectuate cu calm, astfel încât, la momentul impactului, daunele să fie reduse la minimul posibil. Prin urmare, încearcă, pe cât posibil, să adaptezi amploarea, ritmul şi forţa mişcărilor la situaţia dată.

 

Smucirea volanului şi zdrobirea pedalei de frână nu reprezintă o garanţie a evitării accidentului. De asemenea, încearcă să preîntâmpini impactul frontal cu un obiect greu/solid (o altă maşină, un copac etc) şi să… fugi din calea unui impact lateral.

La propriu: chiar dacă sună ciudat, uneori va trebui să accelerezi ca să eviţi un accident grav.

4) Previne apariţia incendiilor

Scenele din filmele de acţiune, în care maşinile explodează spectaculos după impact, sunt deseori exagerate; totuşi, un sâmbure de adevăr există în fiecare legendă. Vehiculele pot lua foc, mai ales după o tamponare severă cu un transportor de mărfuri uşor inflamabile.

Evitarea unui accident grav - Webcar Romania

În plus, nu uita de combustibilul depozitat în rezervorul propriei maşini, care abia aşteaptă să îngreuneze misiunea pompierilor.

Ca atare, nu aprinde şi nu permite nimănui să aprindă vreo ţigară în apropierea zonei de impact, până la sosirea specialiştilor în prevenirea şi stingerea incendiilor.

5) Acordă măsurile de prim-ajutor

Inevitabil, de pe urma unui impact serios rezultă şi un număr de răniţi; pentru a nu transforma evenimentul într-o tragedie, încearcă să-ţi aminteşti – şi, apoi, să aplici – măsurile de prim ajutor (evident, în situaţia în care tu însuţi nu ai nevoie de ele). Extragerea corectă a unei persoane din autoturism (cu excepţia cazurilor în care prezintă leziuni la nivelul coloanei vertebrale), manevrele de resuscitare în caz de şoc cardio-respirator, pansarea diferitelor răni şi/sau imobilizarea membrelor fracturate pot maximiza şansele de supravieţuire până la sosirea ambulanţei.

6) Dă toate telefoanele necesare

Dacă poţi transporta rănitul/răniţii la spital cu maşina personală, înştiinţează cadrele medicale despre toate împrejurările în care s-a produs accidentul: ora, locul, măsurile de prim ajutor acordate, schimbările apărute în starea victimelor etc.

Astfel, pacienţii vor beneficia de îngrijirile adecvate, iar severitatea accidentului va fi minimizată.

Evitarea unui accident grav - Webcar Romania

Pentru situaţiile în care maşina este atât de avariată încât nu mai poate porni/rula, anunţă salvarea, poliţia şi, dacă e cazul, pompierii. În cazul primeia, nu uita să furnizezi toate informaţiile cu privire la situaţia rănitului/răniţilor.

7) Fă câteva poze, discută cu martorii

Chiar dacă ai reuşit, prin măsurile luate, să eviţi o tragedie, nu uita de obligaţiile de după comiterea accidentului. Mai exact, declaraţiile, mărturiile şi, eventual, procesul. Prin urmare, uşurează-ţi situaţia cu poze ale scenei evenimentului, care să evidenţieze daunele materiale, rănile provocate şi, nu în ultimul rând, elementele din peisaj care pot căpăta importanţă. De asemenea, colectează orice informaţie vitală de la martorii oculari şi asigură-te că aceştia o vor transmite şi organelor abilitate.

Din păcate, e inevitabil: cu cât sunt mai multe maşini pe străzi, cu atât cresc şansele apariţiei unor accidente grave. În care, evident, poate fi implicat oricare dintre noi.

Pe de altă parte, severitatea unor atari evenimente poate fi minimizată dacă se iau măsurile necesare. Iar, dacă vei ţine cont de sfaturile de mai sus, te poţi număra şi tu printre cei care se pot linişti la gândul că au evitat un accident grav.

 

Comandă-ți mașina acum.

Noi rezolvăm toate demersurile administrative
și ți-o aducem la cheie.

Articole asemănătoare