“Vara nu-i ca iarna”, spune o vorbă veche, şi parcă nicăieri nu este mai valabilă ca în cazul autoturismelor. Frigul, umezeala, zăpada şi sarea împrăştiată pe şosele pun la grea încercare caroseria şi componentele maşinilor, în timp ce şoferii sunt nevoiţi să se confrunte cu tot felul de situaţii delicate în drum spre destinaţie.
Pentru a nu experimenta capcanele sezonului rece, este important să fii atent la pregătirea maşinii pentru iarnă.
Multe dintre măsurile care trebuie luate îţi sunt deja cunoscute; pe altele, probabil, le-ai omis neintenţionat. În sfârşit, în lista derulată mai jos, este posibil să afli unele lucruri despre care nu ştiai. Oricum ar fi, acum, în al doisprezecelea ceas de pregătire, poţi citi despre… 12 sfaturi utile care te vor ajuta să treci peste o nouă perioadă cu temperaturi scăzute. Acestea sunt:
1) Pune-ţi anvelopele de iarnă
2) Verifică presiunea anvelopelor
3) Verifică starea lichidelor
4) Verifică starea bateriei
5) Schimbă ştergătoarele de parbriz
6) Alcătuieşte o trusă de supravieţuire
7) Ceruieşte caroseria
8) Verifică starea conductelor şi curelelor
9) Aplică silicon pe chedere
10) Lubrifiază încuietorile
11) Schimbă lichidul de spălare a parbrizului
12) Verifică funcţionarea blocurilor optice
1). Pune-ţi anvelopele de iarnă
Legea spune clar: anvelopele de iarnă sunt obligatorii pentru rularea în timpul sezonului rece. Mai important este însă să înţelegem că nu avem de-a face cu o regulă abuzivă, ci cu una menită să minimizeze şansele producerii de accidente.
Cu alte cuvinte, chiar dacă nu ar fi existat o măsură de pedepsire a celor care nu-şi montează anvelopele de iarnă, bunul-simţ – ori instinctul de conservare – ar fi trebuit să fie factorul motivant.
În definitiv, de-a lungul timpului, nenumăratele teste au demonstrat superioritatea zdrobitoare a “gumelor” de iarnă în faţa celor de vară, în condiţii de tracţiune, control şi frânare pe zăpadă. Inutil de precizat că, înaintea instalării anvelopelor de iarnă, este foarte importantă şi verificarea stării de uzură a acestora.
2). Verifică presiunea anvelopelor
Când temperatura scade, la fel se întâmplă şi cu presiunea din anvelope. În plus, se ştie – anvelopele corect umflate scad atât consumul, cât şi riscul apariţiei unui incident. Iar, dacă tot am ajuns aici, aruncă un ochi şi la frâne: mai ales în timpul iernii, trebuie să fii sigur că starea discurilor şi plăcuţelor este suficient de bună pentru ca maşina să se poată opri la timp.
3). Verifică starea lichidelor
Este una dintre cele mai cunoscute operaţiuni întreprinse înaintea sezonului rece, dar ai să fii mirat câţi uită să toarne antigel în sistemul de răcire. Nu mai vorbim despre cei care nu verifică sistemul cu anii.
Iar, de aici şi până la o defectare extrem de costisitoare a motorului, nu mai e decât un pas.
4). Verifică starea bateriei
Dacă bateria maşinii este destul de veche, să nu te miri că vremea rece îi afectează performanţele.
Mai ales dacă pe la borne s-a adunat rugina. Oricum, veche sau nouă, bateria are de suferit când temperaturile scad dramatic.
Aşa că, în cazul în care nu utilizezi maşina pe o perioadă îndelungată, e indicat să porneşti motorul din când în când. Pentru orice eventualitate, asigură-te că, prin cotloanele portbagajului, se găseşte şi o pereche de cabluri de încărcare.
5). Schimbă ştergătoarele de parbriz
Când a fost ultima dată când ai schimbat ştergătoarele de parbriz? Greu de spus, nu? Majoritatea oamenilor înlocuiesc aceste componente doar când funcţionarea lor devine clar defectuoasă.
Totuşi, dacă răspunsul la întrebarea din startul paragrafului este, simplu, “Demult”, atunci schimbă-le înainte de căderea primei zăpezi.
Eventual, instalează ştergătoare speciale pentru iarnă (acestea au o manta de protecţie deasupra lamei, ce împiedică zăpada să se acumuleze în jurul acesteia; astfel, lama va rămâne tot timpul în contact direct cu parbrizul). Graţie lor, parbrizul va rămâne curat, iar vizibilitatea – intactă.
6). Alcătuieşte o trusă de supravieţuire
Chiar dacă nu se anunţă o iarnă dificilă, iar tu nu eşti genul de individ pasionat de aventuri “polare”, din maşină n-ar trebui să lipsească genul de ustensile care te pot ajuta în caz de ananghie. Iar, când spunem asta, ne gândim la mănuşi impermeabile, perie, racletă, laternă, rachetă de semnalizare, trusă de prim ajutor, un săculeţ cu nisip şi, evident, lopată. Vorba aceea – nu aduce anul ce aduce ceasul…
7). Ceruieşte caroseria
Aparent o operaţiune de cosmetizare, ceruirea caroseriei imprimă nu doar luciul unei maşini de expoziţie, ci are ca rezultat o suprafaţă foarte alunecoasă, ce nu permite apei – şi, în consecinţă, zăpezii – să se depună. Şi, chiar dacă se întâmplă asta, îndepărtarea stratului alb va fi extrem de facilă. Totodată, gheaţa nu se va mai acumula pe tablă şi suprafeţele vitrate, iar metalul şi vopseaua vor fi mai bine protejate.
8). Verifică starea conductelor şi curelelor
Fără curele, un motor nu poate funcţiona; cu un set de curele crăpate, tocite sau destrămate, sunt şanse mari să asişti la un dezastru. Aspect valabil şi pentru conductele ori furtunurile ce călăuzesc lichidele spre punctele de destinaţie. Din păcate, iarna este nemiloasă în privinţa integrităţii respectivelor componente, drept pentru care, înainte de scăderea drastică a temperaturilor, verifică starea conductelor şi curelelor.
De asemenea, dacă este nevoie, înlocuieşte uleiul de motor cu unul mai puţin vâscos, astfel încât pornirile la rece să se efectueze mai uşor şi fără a uza agregatul.
9). Aplică silicon pe chedere
Cauciucul este un material ale cărui proprietăţi se schimbă drastic când este supus temperaturilor extreme. Cu alte cuvinte, în zilele caniculare se înmoaie, iar, în caz de vreme rece, devine uşor casant.
Ei bine, chederele uşilor sunt fabricate din cauciuc şi, ca atare, trebuie să le protejăm înainte de sosirea iernii. Cea mai indicată este aplicarea unui strat de silicon pe toate elementele de etanşare dintre portiere şi caroserie (inclusiv uşa/hayonul portbagajului), astfel încât acestea să nu sufere stricăciuni iremediabile. Nota bene: operaţiunea trebuie repetată şi primăvara.
10). Lubrifiază încuietorile
Pare bizar, dar, în timpul iernii, este indicat să-ţi speli maşina la fel de des ca vara. Motivul? Depunerile de sare, care pot afecta integritatea caroseriei. Totuşi, în zilele geroase, apa acumulată la nivelul clanţelor se poate infiltra în încuietori şi, ulterior, transforma în gheaţă. Urmarea e bine ştiută: “dopul” creat nu mai permite introducerea cheii.
Pentru a evita asemenea situaţii, ai două soluţii: fie te asiguri că bateria telecomenzii de la închiderea centralizată este nouă, fie tratezi încuietorile cu un lubrifiant special. Pe care e bine să-l păstrezi tot timpul în maşină.
11). Schimbă lichidul de spălare a parbrizului
Aceasta este o operaţiune nu neapărat ignorată, cât uitată. Din păcate, consecinţele neînlocuirii lichidului de vară cu cel de iarnă pot fi destul de neplăcute. Şi e suficient să te gândeşti la zloata murdară care se depune pe parbriz, dar pe care nu o s-o poţi îndepărta tocmai pentru că lichidul e bocnă.
12). Verifică funcţionarea blocurilor optice
Iarna, din cauza ninsorii, pot apărea probleme de vizibilitate. Mai ales în timpul nopţii.
Ca atare, nu intra în sezonul rece fără să te asiguri că toate blocurile optice funcţionează. Înlocuieşte becurile arse şi cercetează dacă farurile, lămpile stop sau semnalizatoarele nu prezintă crăpături.
De asemenea, verifică alinierea corectă a fasciculelor de lumină, astfel încât acestea să dezvăluie şoseaua, nu feţele şoferilor care vin din sens opus.
Concluzie
Iarna sărbătorim Crăciunul şi trecerea într-un nou an, facem cadouri celor dragi şi mergem în vacanţă la schi. Altfel spus, în ciuda frigului, anotimpul alb ne oferă suficiente momente plăcute. Pentru şoferi, însă, se poate transforma într-un adevărat coşmar. Mai ales pentru cei cu maşini nepregătite.
Pentru a nu păţi ca ei, ţine cont de sfaturile noastre. Pregătirea maşinii este vitală pentru siguranţa ta şi a celorlalţi participanţi la trafic, drept pentru care, inclusiv în punctele unde legea nu o impune, acordă-i importanţa cuvenită. Respectiv, una maximă.
Comandă-ți mașina acum.
Noi rezolvăm toate demersurile administrative
și ți-o aducem la cheie.