Scaunul gonflabil pentru copii - Webcar Romania

Scaunul gonflabil de copil: securitate… ultraportabilă

La prima vedere, un portbagaj-gigant e mană cerească pentru o familie numeroasă sau pentru un pasionat de drumeţii cu maşina, dar, în realitate, e un cuţit cu două tăişuri. Din păcate, ajungem să realizăm asta doar atunci când transportăm ceva uşor de răsturnat. Şi, eventual, casabil. În mod cert, avem nevoie de sisteme de organizare a portbagajului, menite să facă ordine şi disciplină. Sau nu?

Pe scurt, situaţia este următoarea: majoritatea producătorilor de modele combi şi de tip SUV propun soluţii ingenioase de organizare a spaţiilor de depozitare, dar acestea sunt trecute pe listele de opţionale. Cu alte cuvinte, costă extra.

Obţinerea unei securităţi optime depinde, în bună măsură, de doi factori: alegerea scaunului corect şi acceptarea tuturor măsurilor de minimizare a riscului (de la verificarea istoricului şi montarea reglementară a scaunului până la securizarea obiectelor din maşină şi îmbrăcarea corectă a copilului). Toate bune şi frumoase, însă există un aspect cu care părinţii nu se pot împăca: masivitatea scaunului. Rezolvată, se pare, de… scaunul gonflabil de copil.

Un început promiţător, ştim, dar nu trebuie să te entuziasmezi prea tare: momentan, invenţia lui Volvo (te aşteptai la altcineva?) este în stadiul de concept. Chiar şi aşa, vorbim despre un concept perfect funcţional, despre care suedezii spun că rezolvă cele trei mari probleme ridicate de utilizatori: gabaritul obiectului, greutatea prea mare şi dificultatea instalării. Să-l descoperim, deci, mai în amănunt…

Scaunul gonflabil pentru copii - Webcar Romania

Cât să încapă într-o geantă de voiaj

Cea mai importantă particulă a subtitlului anterior este “voiaj”, căci ideea lui Lawrence Abele – manager al departamentului de design în cadrul centrului Volvo din Los Angeles şi, totodată, creatorul scaunului gonflabil de copil – este rezultatul nevoii de a uşura călătoriile în compania copiilor. 

Altfel spus, Abele este unul dintre milioanele de părinţi sătui să care “mobilierul” odraslelor prin aeroporturi şi taxiuri.

“Pentru mulţi oameni, voiajele alături de copii mici sunt adevărate provocări, aşa că orice produs care le poate simplifica viaţa este o binecuvântare”, spune designerul Volvo, care şi-a autoimpus patru obiective în privinţa noii creaţii: să fie uşor de pliat, uşor de transportat, să poată fi montată în direcţie opusă celei de mers înainte şi, bineînţeles, să ofere un nivel de siguranţă similar scaunelor obişnuite.

Acuma – nu credem că se aştepta cineva ca scaunul-minune să fie de tip gonflabil. Şi încă unul care să se umfle/dezumfle în doar 40 de secunde, graţie pompei de aer integrate! Mai mult, greutatea singurului scaun de copil demn de titulatura “ultraportabil” este de nici cinci kilograme, adică aproape jumătate din cât cântăreşte unul obişnuit. Şi, pentru că trebuie să poată fi transportat cu uşurinţă în orice împrejurare, el măsoară, în starea pliată, 45x50x20 cm. Mai pe româneşte, îl poţi introduce într-un rucsac, alături de celelalte obiecte dedicate copilului.

 

Materiale speciale

Scaunul gonflabil pentru copii - Webcar Romania

“Am utilizat o ţesătură aparte, confecţionată după principiul drop-stitch, foarte rezistentă în timpul procesului de umflare a scaunului. Pentru fabricanţii de bărci este destul de comună, fiind iniţial dezvoltată de către armată în încercarea de a construi avioane gonflabile”, spune Maria Hansson, manager de proiect din cadrul Volvo din Los Angeles.

Aşadar, dacă ajunge în producţia de serie, scaunul gonflabil de copil nu ar trebui să manifeste probleme de fiabilitate. Şi încă ceva: funcţiile conceptului pot fi activate şi prin intermediul telefonului mobil, via Bluetooth. Chiar s-au gândit la toate…

 

Cu spatele la direcţia de mers – cel mai sigur mod de a călători

Precum menţionam acum câteva paragrafe, scaunul gonflabil de copil se montează în direcţia opusă celei de mers înainte. Motivul? Este cea mai sigură poziţie pentru ocupantul său în timpul călătoriei. Gâtul micuţului nu este nici pe departe la fel de puternic ca cel al unui adult, iar, în cazul unei coliziuni frontale, capul este proiectat înspre înainte cu o viteză deosebită, solicitând la maximum – şi, uneori, dincolo de limită – muşchii cefei.

Un scaun care permite vizionarea peisajului prin luneta maşinii elimină complet această problemă şi, de aceea, Volvo îl recomandă până când copilul a împlinit cel puţin patru ani. “De fapt, ar fi mai bine pentru toţi pasagerii, indiferent de vârstă, să călătorească cu spatele la direcţia de mers. Din păcate, la cum sunt automobilele construite azi, acest lucru nu este fezabil”, spune Abele, doar unul dintre cei care, probabil, visează la o lume fără victime pe şosele.

Scaunul gonflabil de copil – concluzie

Fără doar şi poate, în materie de ultraportabilitate, noua invenţie a celor de la Volvo poate fi considerată un adevărat “Graal” al scaunelor de copii. Din păcate, inclusiv din punct de vedere al disponibilităţii, analogia cu celebrul potir se păstrează. Cu alte cuvinte, scaunul gonflabil de copil este, deocamdată, doar un concept fără vreun termen – sau măcar o sugestie – de producţie în serie. Aşa că nu putem decât să sperăm că acel “deocamdată” are un termen de valabilitate foarte scurt…

Comandă-ți mașina acum.

Noi rezolvăm toate demersurile administrative
și ți-o aducem la cheie.

Articole asemănătoare